Prešovskí mestskí poslanci schválili názvy štyroch nových ulíc

26.04.2023 Prešov

Prešov 26. apríla (TASR) - Štyri nové ulice pribudnú v lokalite Kráľová hora na Sídlisku III a mestskej časti Solivar. Pomenované sú podľa osobností, ktoré sú spojené s mestom Prešov. Ich názvy sú Jordánova, Tóbikova, Bukovčanova ulica a Ulica Márie Kočanovej. Názvy ulíc schválili na stredajšom rokovaní prešovskí mestskí poslanci.

Jordánova ulica je pomenovaná podľa prešovského rodáka, maliara a reštaurátora, diecézneho maliara Mikuláša Jordána (1892 - 1977), ktorý bol vyznamenaný pápežským zlatým krížom. Nachádza sa západne od jestvujúcej zástavby bytových domov na sídlisku Mladosť v lokalite Kráľova hora ako odbočka južným smerom z ulice Jána Lazoríka a bude sprístupňovať pozemky určené na bývanie v rodinných domoch.

Tóbikovu ulicu pomenovali po slovenskom jazykovedcovi a dialektológovi Štefanovi Tóbikovi (1909 - 1969). Po zriadení Filologickej fakulty Vysokej školy pedagogickej v Prešove začal budovať katedru slovenského jazyka a literatúry. Bol dekanom a prodekanom Filozofickej fakulty v Prešove UPJŠ v Košiciach. Ulica, ktorá je po ňom pomenovaná, sa nachádza západne od jestvujúcej zástavby bytových domov na sídlisku Mladosť ako odbočka severozápadným smerom z ulice Jána Lazoríka.

Rovnakú polohu má aj Bukovčanova ulica, ktorá bude takisto sprístupňovať pozemky určené územným plánom na bývanie v rodinných domoch. Pomenovaná je po Ivanovi Bukovčanovi (1921 - 1975), poprednom filmovom dramaturgovi, publicistovi a kritikovi filmovej tvorby. Absolvoval Základnú školu na Solivare a tiež prešovské gymnázium.

Podľa Márie Kočanovej (1890 - 1976), rodáčky z Kostolian nad Hornádom v okrese Košice-okolie, ktorá pôsobila ako učiteľka v Prešove-Solivare, je pomenovaná miestna prístupová cesta k pozemkom určeným na výstavbu rodinných domov v chránenom ložiskovom území Solivar, ktorá sa napája na ulicu Na brehu. Kočanová bola autorkou poézie, prózy, dramatickej tvorby a venovala sa ochotníckemu divadlu.

Poslanec Marián Damankoš navrhol uznesenie, v ktorom žiadajú primátora o predloženie zoznamu prešovských ulíc pomenovaných po osobnostiach, ktoré sú spojené s totalitnými režimami, alebo pomenované po vojnových zločincoch a exponentoch sovietskej komunistickej a fašistickej totality. Ako povedal, je potrebné mať aspoň takýto zoznam, to, ako sa k tomu postavia, je už podľa neho na druhú debatu. Poslanci jeho návrh schválili.
 

Vyberte región

mark